Профілактика раку грудей

Рак молочної залози – це захворювання, в результаті якого з мутованих клітин молочної залози утворюється злоякісна пухлина. За статистикою, серед усіх злоякісних новоутворень, дане зустрічається у жінок найбільш часто. З роками, як це не прикро, показники захворюваності на рак грудей зростають. Приблизно в 40% випадків рак молочної залози виявляють на пізніх стадіях, що пов’язано з особливостями захворювання. Коли пухлина тільки починає розвиватися і досягає в розмірах не більше 1-2 см, на самопочутті жінки це ніяк не відображається і новоутворення може лишитися непоміченим. Крім того, необхідність регулярного проходження обстежень усвідомлюють далеко не всі, що є основною причиною несвоєчасного виявлення хвороби.

Банальна істина: простіше попередити хворобу, ніж лікувати – працює і в випадку з онкологічними захворюваннями грудей. Що ж робити, щоб не стати жертвою раку молочних залоз? Для профілактики раку молочної залози важливо знати фактори, що впливають на ймовірність розвитку недуги. Серед них – гормональні захворювання (наприклад, ожиріння, цукровий діабет), травми молочних залоз, пізні перші пологи (після 30 років), відмова від годування грудьми, куріння, зловживання алкоголем, відсутність або нестача фізичної активності та неправильне харчування.

Знаючи про ці фактори, варто коригувати свій спосіб життя, а також не нехтувати обстеженнями, які будуть найнадійнішою профілактикою:

  1. Носити правильну білизну. Занадто тісні бюстгальтери, без бретелей та пуш-ап травмують ніжні тканини молочної залози і дратують її нервові волокна, від цього страждають і тканини лімфатичних залоз. Тому підбирайте білизну строго за розміром, яка підтримує анатомічно правильне положення грудей. Наприклад, це може бути щільний безшовний бюстгальтер, обов’язково з натурального матеріалу.
  2. Годувати грудьми. Лактація – найкраща профілактика раку грудей, так як гормони всього організму працюють на секрецію молока грудними залозами. Через штучне переривання грудного вигодовування в роботі гормональної системи може статися збій, що в свою чергу загрожує неправильним поділом клітин та утворенням пухлин.
  3. Правильно харчуватися. В організмі людини присутні вільні радикали, які викликають злоякісне переродження клітин та тканин. Щоб їх нейтралізувати, дієтологи радять включити в свій раціон зелений чай, чорницю, цибулю, моркву, капусту та помідори.
  4. Займатися фізичною культурою та спортом. Молочну залозу повинні оточувати сильні та міцні м’язи. Тому, роблячи щоденні вправи вдома або в спортзалі, особливу увагу потрібно приділяти зоні грудей.
  5. Відмовитись від шкідливих звичок (куріння, зловживання алкоголем).
  6. Уникати стресів, надмірного перебування на сонці та механічних пошкоджень грудей.

При виявленні захворювання на ранніх стадіях, 95% жінок одужують. Тому важливо бути уважною до свого самопочуття та будь-яких змін власного тіла. Загрозу здоров’ю можна розпізнати по ряду ознак. Якщо ігнорувати тривожні симптоми та пустити все на самоплив, наслідки можуть бути непоправними.

Пухлина швидко збільшується і на пізніх стадіях може навіть «проростати» в шкіру, м’язи або грудну клітку, а ракові клітини починають поширюватися по всьому організму. Якщо є неприємні відчуття та біль в одній з молочних залоз, якщо здається, що її структура змінилася при обмацуванні, якщо форма грудей або сосків стала іншою чи на шкірі з’явилися ямочки та нерівності, що помітні при піднятті рук – все це тільки частина сигналів, які закликають жінку в терміновому порядку йти до лікаря і які не можна ігнорувати.

Існують різні методи діагностики раку грудей: мамографія (рентгенівське дослідження молочних залоз, яке проводиться швидко і дає точні результати); ультразвукове дослідження; МРТ (магнітно-резонансна томографія – це свого роду «сканування» тканин, при якому отримують їх цифрове зображення, використовуючи магнітні поля); біопсія (забір клітинного матеріалу, який потрібен для того, щоб визначити, чи злоякісні клітини пухлини); самообстеження. Мамографія – одне з найбільш низькодозних рентгенівських досліджень. Згідно зі світовими даними, використання мамографії зменшило смертність від раку молочної залози на 25%, а виявлення злоякісних утворень на ранній стадії збільшилося до 80%.

 

Пам’ятайте! Виявити захворювання якомога раніше – отримати шанс на благополучне одужання

Опубліковано у Цікаво знати. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *